Sposób przygotowania:
Śledzie w różowej piance
Buraki ścieramy na tarce, wykładamy do małego garnka, dolewamy wodę i sok z cytryny, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 3-4 minut. Całkowicie studzimy. Dolewamy jogurt, doprawiamy solą (ilość według smaku), mieszamy. Wykładamy na sitko, mocno dociskamy łyżką odcedzając buraczany jogurt od buraków. Buraki nie są nam potrzebne, wyrzucamy je.
Żelatynę wsypujemy do metalowego garnuszka, zalewamy 3 łyżkami wody, moczymy do napęcznienia. Lekko podgrzewamy, cały czas mieszając aż uzyskamy konsystencję płynu. Dodajemy buraczany jogurt, mieszamy. Śledzie kroimy w niedużą kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, drobno kroimy w kostkę.
Do małych, plastikowych kubeczków wykładamy jajka, zalewamy buraczkowym jogurtem. W sam środek musu układamy śledzie (nie mogą wystawać na wierzchu). Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i zupełnego zastygnięcia musu. Delikatnie wyjmujemy z kubeczków.
Na stół podajemy prosto z lodówki.
Żelatynę wsypujemy do metalowego garnuszka, zalewamy 3 łyżkami wody, moczymy do napęcznienia. Lekko podgrzewamy, cały czas mieszając aż uzyskamy konsystencję płynu. Dodajemy buraczany jogurt, mieszamy. Śledzie kroimy w niedużą kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, drobno kroimy w kostkę.
Do małych, plastikowych kubeczków wykładamy jajka, zalewamy buraczkowym jogurtem. W sam środek musu układamy śledzie (nie mogą wystawać na wierzchu). Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i zupełnego zastygnięcia musu. Delikatnie wyjmujemy z kubeczków.
Na stół podajemy prosto z lodówki.