Sposób przygotowania:
Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami
Wszystkie składniki marynaty zagotować i odstawić do przestygnięcia. Mięso opłukać, osuszyć, zalać przestygniętą marynatą i odstawić na 2 dni do lodówki w zamkniętym pojemniku.
Zamarynowane mięso pokroić w sporą kostkę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu, ziarenka jałowca i ziela angielskiego oraz grubo mielony czarny pieprz. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, a po chwili wlać część bulionu i dusić na wolnym ogniu około pół godziny.
Następnie dodać posiekane migdały, obrane ze skórki i starte na tarce jabłko, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki i miód. Wlać przecedzoną marynatę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dolewając kolejną porcję bulionu.
Zamarynowane mięso pokroić w sporą kostkę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu, ziarenka jałowca i ziela angielskiego oraz grubo mielony czarny pieprz. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, a po chwili wlać część bulionu i dusić na wolnym ogniu około pół godziny.
Następnie dodać posiekane migdały, obrane ze skórki i starte na tarce jabłko, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki i miód. Wlać przecedzoną marynatę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dolewając kolejną porcję bulionu.