Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1359]

Pikantne zapiekane naleśniki po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię naleśniki - nie tylko na słodko, ale też na słono. Naleśniki z mięsem mielonym to pomysł na szybki obiad.

Pikantne zapiekane naleśniki po bolońsku

Składniki:

Pikantne zapiekane naleśniki po bolońsku

 

  • 3 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 200 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do naleśników + olej do smażenia
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • oregano
  • starty ser żółty
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Pikantne zapiekane naleśniki po bolońsku
Mąkę, wodę, jajka, olej i szczyptę soli łączymy, miksujemy, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy naleśniki. 

Cebule, czosnek i chili siekamy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy na patelnię mięso, podsmażamy. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy i bulion, podgrzewamy. Wsypujemy na patelnię garść sera. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Przyprawiamy sos oregano i bazylią. 

Na naleśniki kładziemy farsz, zwijamy. Wierzch naleśników smarujemy pastą chili. Naleśniki obsypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 10-15 min.

Możemy podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!