Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 363]

Śledzie w musztardowym sosie (do słoiczków)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie to jedne ze zdrowszych ryb. Szczególnie smaczne są śledzie w sosach, np.musztardowym. Polecam zamknąć je w słoiczkach i sięgać po nie codziennie- taki przysmak bowiem tak kusi, że nie wystarczy zjeść go tylko raz.

Śledzie w musztardowym sosie (do słoiczków)

Składniki:

Śledzie w musztardowym sosie (do słoiczków)

 

  • 0,4 kg matjasów
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 18 procent
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie w musztardowym sosie (do słoiczków)
Śledzie namaczamy w wodzie 1-2 godziny, aby były mniej słone. Następnie kroimy płaty śledziowe na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy.

Robimy sos: musztardę łączymy z majonezem i śmietaną, dodajemy cebulę i kurkumę, pieprz. Wrzucamy śledzie, mieszamy. Zjadamy od razu lub wkładamy do słoików, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki.