szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Faszerowane pomidory z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam te pomidorki na kolację. Lekko kwaskowe, z ciągnącym serem i aromatycznie doprawione. Świetnie smakują z dodatkiem czosnkowych grzanek

Faszerowane pomidory z serem

Składniki:

Faszerowane pomidory z serem

 

  • 8 pomidorów
  • 25 dag. żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa do skropienia

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory z serem
Pomidory umyć i ściąć wierzchy. Wydrążyć miąższ, rozdrobnić i przełożyć do miseczki.

W środku pomidory oprószyć solą i słodką papryką. Ser żółty pokroić w drobną kostkę.

Wymieszać majonez z musztardą. Dodać pokrojony ser i osączony z soku miąższ pomidorów.

Do farszu dodać posiekany drobno czosnek, doprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Napełnić pomidory i przykryć odciętymi wierzchami.

Następnie ułożyć pomidory w naczyniu do zapiekania i skropić oliwą. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.