CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Smażone banany z pieprzem i trawą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przystawka delikatnie słodka i ostra jednocześnie z odrobiną świeżości podkreśloną przez nutę cytryny i limonki.

Smażone banany z pieprzem i trawą cytrynową

Składniki:

Smażone banany z pieprzem i trawą cytrynową

 

  • 180 g obranego banana ( żółty mączny )

 

Sposób przygotowania:

Smażone banany z pieprzem i trawą cytrynową

przygotowanie

Smażone banany z pieprzem i trawą cytrynową
Plasterki posypujemy pieprzem i trawą cytrynową

Do krojenia dobrze jest użyć metalowej krajalnicy do frytek. Banany kroimy w 1,5 cm plasterki, od razu skrapiamy sokiem z limonki.

Potem posypujemy większą szczyptą pieprzu i znaczną ilością ciętej trawy cytrynowej.

Następnie z obu stron dość obficie posypujemy mąką kukurydzianą.

smażenie

Smażone banany z pieprzem i trawą cytrynową
Plasterki przesmażamy z obu stron na rumiano

Na patelni rozpuszczamy masło z kilkoma kroplami oliwy.

Na rozgrzany tłuszcz rozkładamy plastry bananów i smażymy na średnim ogniu.

Delikatnie przekładamy na drugą stronę, krótko podsmażamy i osączamy na ręczniku papierowym.

Szybko podajemy posypane startą skórką z limonki.