czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tuna rolls - Negitoro Maki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sushi Maki, a glonem nori na zewnątrz oraz tuńczykiem i szczypiorkiem w środku, to ciekawe i efektowne połączenie :)

Tuna rolls - Negitoro Maki

Składniki:

Tuna rolls - Negitoro Maki

ryż:

  • 250 g ryżu do sushi
  • sos do ryżu:
  • 3,5 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatki:

  • 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie
  • 1 ogórek
  • 3 paluszki surimi
  • serek philadelphia
  • 1/4 awokado
  • cienki szczypiorek

do podania:

  • sos teryiaki
  • marynowany imbir
  • pasta wasabi

Sposób przygotowania:

Tuna rolls - Negitoro Maki
Ryż przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Składniki sosu podgrzewać i mieszać aż do ich rozpuszczenia, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Wystudzić.

Arkusz nori rozłożyć na macie do zawijania i nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryż nałożyć serek i rozsmarować, wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki tuńczyka, paski ogórka i szczypiorek, a następnie zwinąć przy pomocy maty.

U mnie 2 rolki z łososiem, 2 z tuńczykiem i 1 z surimi.

Tagi:

sushi