Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 320]

Smażone krążki cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W sezonie tak przygotowaną cukinię jem bardzo często jako przekąskę, czy ciepłą kolację. Wychodzi pyszna, mięciutka w środku, a na zewnątrz chrupiąca. Można ją podać też z sosem czosnkowym.

Smażone krążki cukinii

Składniki:

Smażone krążki cukinii

 

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 jaja
  • 5-6 łyżek mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli
  • duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone krążki cukinii
1. Cukinię umyć, dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na talarki grubości ok. 1-1,5 cm. 

2. Jajka rozkłócić widelcem ze wszystkimi przyprawami.

3. Cukinię obtoczyć dokładnie w mące, maczać w jajku z przyprawami i powtórnie obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!