Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sos Kalifornijski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos wspaniale smakuje podawany do frytek, ziemniaków po francusku oraz innych dań.

Sos Kalifornijski

Składniki:

Sos Kalifornijski

 

  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 160 ml wywaru z kury,
  • 160 ml chudej śmietanki,
  • 80 ml keczupu,
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 3 krople ostrego sosu chili,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos Kalifornijski
Oliwę rozgrzać w rondlu; dodać mąkę i podgrzewać przez 2 minuty na wolnym ogniu. Trzepaczką wmieszać w zasmażkę wywar i śmietanę; dusić, aż zgęstnieje. Wrzucić pozostałe składniki, dalej dusić przez 2 minuty. Odstawić od ognia i podawać.

Tagi:

sosy