Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos karmelowy do deserów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

słodki, kremowy...o smaku toffi lub krówek - idealny do lodów, deserów, owoców...

Sos karmelowy do deserów

Składniki:

Sos karmelowy do deserów

 

  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Sos karmelowy do deserów
Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.