pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Sos meksykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jemy z ryżem albo pieczywem

Sos meksykański

Składniki:

Sos meksykański

 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka fasoli konserwowej czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 czerwonej papryki
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mielona papryka
  • pieprz mielony
  • sól
  • maggi
  • natka pietruszki
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sos meksykański
Aby przygotować sos meksykański trzeba pokroić drobno cebulę i smażyć ją na 2 łyżkach oleju aż zacznie się robić złota . Dołożyć na patelnię mięso i pozostały olej i smażyć rozgniatając mięso widelcem żeby się rozpadło . Jak mięso się zrumieni przełożyć wszystko do garnka .Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pestek. Pokroić w paski . Wrzucić do garnka z mięsem. Zalać 2 szklankami wody. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić 30 minut odkryte mieszając od czasu do czasu. Odcedzić kukurydzę i fasolę ( fasolę przepłukać na sicie przegotowaną wodą ) i dołożyć do mięsa razem z koncentratem . Dusić 5 minut . Doprawić papryką , solą , pieprzem i maggi .
Podawać posypany natką pietruszki .

Tagi:

mięso