Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone w sosie meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie mielone również mogą zagościć na świątecznym stole, jako dodatkowe danie. Wykonasz je w zaledwie 30 minut, a smak tak przygotowanych kotletów rozpływa się w ustach. Kolacje karnawałowe, imprezy to jest danie, którego właśnie szukasz.

Mielone w sosie meksykańskim

Składniki:

Mielone w sosie meksykańskim

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej do smażenia
  • 1040 g sosu meksykańskiego w słoiczku
  • 480 g czerwonej fasolki w puszce

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie meksykańskim

I

Mielone w sosie meksykańskim
Przygotowanie mięsa mielonego, wszystkie składniki na kotlety mieszamy razem, robimy okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wsypuję paprykę ostrą, sól, bułkę tartą i wlewam śmietanę. Wyrabiam masę mięsną, formuję okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu.

II

Mielone w sosie meksykańskim
Przygotowanie sosu, Sos wlewamy do garnka, dodajemy fasolkę i gotujemy.

2. Do garnka wlewam sosy, dodaję fasolkę odlaną z zalewy i gotuję.

III

3. Sosem polewam kotlety.
4. Gotowe.
5. Smacznego.