Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie meksykańskimPulpety:
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso z łopatki, boczek, fileta i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić maszynką do mielenia, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki, utartą w moździerzu kolendre i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.
Sos meksykański:
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kukurydzę i fasolę odsączyć zalewy. Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, passatę pomidorową, ostrą paprykę, słodką paprykę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Następnie dodać czerwoną i żółtą paprykę pokrojoną w kostkę, drobno posiekaną papryczkę jalapeno, kukurydzę i fasolę z puszki. Sos gotować około 10 minut, zagęścić mąką wymieszaną z wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 3:
Do gotowego sosu meksykańskiego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
Gotowe pulpeciki posypać natką z pietruszki i podawać z ryżem.
SylaUla
zbysiowa
ciasteczka