Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos szczawiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos szczawiowym może być dodatkiem do gotowanych na twardo jajek

Sos szczawiowy

Składniki:

Sos szczawiowy

 

  • 1 szkl szczaw,
  • 2 łyżki masło,
  • 1 szt bulionetka,
  • 1/ szkl śmietanka,
  • 1 łyżka mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Sos szczawiowy
Bulionetkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. W rondlu rozgrzać masło, dodać szczaw i dusić pod przykryciem. Pod koniec oprószyć mąką, mieszając połączyć z bulionem, zagotować. Przetrzeć przez sito, dodać śmietankę, wymieszać. Przyprawić do smaku.

Tagi:

szczaw