gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sos z serków topionych do zapiekanek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z takim sosem robię szybką zapiekankę makaronową

Sos z serków topionych do zapiekanek

Składniki:

Sos z serków topionych do zapiekanek

 

  • 200 gram serka topionego
  • 1 łyżka margaryny
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 1,5 kostki rosołowej
  • 1,5 łyżki mąki
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Sos z serków topionych do zapiekanek
Margarynę roztapiamy w garnku, następnie dodajemy serki topione, kostki rosołowe i wlewamy 2,5 szklanki wody. Całość zagotowujemy mieszając. Do gotującego się sosu wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany koperek. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody i wlewamy do sosu. Całość ponownie zagotowujemy mieszając. Tak przygotowany sos świetnie nadaje się do zapiekanek makaronowych.