olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Suflet agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczny suflet z lekko kwaskowatym smakiem, kiedy agrest widnieje na krzakach, warto z niego zrobić ten oto suflet

Suflet agrestowy

Składniki:

Suflet agrestowy

 

  • 500g agrestu
  • 100g cukru oudru do żółtek
  • 2 łżki cukru pudru do białek
  • 100g bułki tartwj
  • skórka cytrynowa
  • 1 łyżka tłuszczu do formy
  • 4jaja

Sposób przygotowania:

Suflet agrestowy
Forme wysamarować tłuszczem. Agrest oczyścić, opłukać, rozgotować w małej ilości wody, przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszaćz przecierem agrestowym, topionym masłem i startą skórką cytrynową ora zubitą urpzednio na sztywno pianą z białek przesypując bułką tartą. Nałożyć do formy i upiec w średno nargzanym piekarnku. Podawać opo wyjęciu z piekarnika, z bitą śmietaną i cukrem.