ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 216]

Surówka z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Surówka wiosenna dla wszystkich, którzy chcą zrzucić na wiosnę jakiś zbędny kilogram. Bardzo smaczna.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

Surówka z białej kapusty

 

  • 300 g białej kapusty
  • mały seler lub połowa większego
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku

 

  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka cukru trzcinowego
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól do smaku
  • jajko ugotowane na twardo do dekoracji

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty

ETAP 1:

Kapustę poszatkować, umyć, osuszyć ( odwirować ).

Selera obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki oczyścić, umyć i tak samo zetrzeć na tarce.

Czysty szczypiorek drobniutko posiekać.

Wszystko wymieszać z dodatkiem soku z cytryny, oliwy z oliwek, cukru, pieprzu i soli.

Udekorować np. jajkiem ugotowanym na twardo. Pozostawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły.
Zajadać.

Smacznego.