Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tanie i smaczne danie obiadowe pachnące grzybami. Sos świetnie pasuje do makaronów, kaszy, czy ryżu.

Gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów

Składniki:

Gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka przyprawy myśliwskiej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów
1. Grzyby namoczyć przez 10 minut w 1,5 szklanki wrzątku. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę grzyby (wywar zostawić).

2. Dodać obficie doprawione solą i pieprzem mięso. Smażyć, aż nie będzie surowe (5-10 min)

3. Wywar z grzybów wlać do głębokiej miski. Stopniowo, ciągle mieszając trzepaczką dolać śmietany. Wymieszać, by nie było grudek. Wsypać przyprawę myśliwską i szczyptę pieprzu, zamieszać. Sos wlać do mięsa, szybko przemieszać i poddusić jeszcze przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.