Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szybkie ciasto z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do maku można dodać aromat pomarańczowy.

Szybkie ciasto z makiem

Składniki:

Szybkie ciasto z makiem

 

  • 7 jajek
  • 1 kg masy makowej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mielonych orzechów arachidowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

 

 

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z makiem
Do miski wyłożyć mak z puszki, dodać żółtka, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, aromat migdałowy, wymieszać. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać budyń i delikatnie wymieszać. Połowę piany z białek połączyć z makiem. Masę makową wyłożyć do przygotowanej formy. Pozostałą pianę z białek wymieszać z mielonymi orzechami, wyłożyć na masę makową. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp 190 stopni. Po ostudzeniu oblać rozpuszczoną czekoladą.