WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Jedna z popularniejszych, polskich przystawek. Siekane wołowe mięso z dodatkiem cebulki i kiszonego ogórka.

Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem

Składniki:

Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem

 

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 2 cebule
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • sól i pieprz
  • żółtka jaja

Sposób przygotowania:

Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem

Mięso

Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem
Wybieramy ładny, chudy kawałek mięsa wołowego.

Mięso wołowe czyścimy dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy bardzo drobno, lub mielimy w maszynce do mięsa.

Pozostałe

Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem
Mięso oraz cebulkę i ogórka rozdrabniamy na podobną wielkość.

Mięso mielimy na dość drobnych oczkach sitka. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo jak odsączone, nieobierane ogórki. Mięso solimy i pieprzymy do smaku, wyrabiamy. Formujemy kuleczki i obkładamy mięso. Możemy też do mięsa dodać trzy żółtka, lub podać je osobno.