Sposób przygotowania:
Wielkanocna szyneczka z wędzoną paprykąEtap 1
Do miseczki wlać olej, ocet i sos teriyaki. Do tego dodać wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 2
Szynkę umyć, osuszyć, pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2 dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić.
Etap 3
Po tym czasie szynkę z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
Etap 4
Zrumienione mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
Etap 5
Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową.
Etap 6
Szynkę piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Następnie zdjąć folię, szynkę odwrócić, piec kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia szynkę polewać marynatą wymieszaną z wodą. Upieczoną szynkę ostudzić, następnie kroić w cienkie plasterki. Podawać np. jako wędlinkę na kanapki.