zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moja wersja tatara jest z ligawy i wołowiny na zrazy. Nie lubię surowego żółtka, więc mój jest z cebulka i ogórkiem

Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą

Składniki:

Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą

 

  • 500 g wołowej ligawy
  • 500 g wołowiny na zrazy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy ciemny do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • kilka łyżek wody
  • cebula
  • ogórki konserwowe

Sposób przygotowania:

Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą
Oba rodzaje wołowiny zmielić w maszynce do mięsa dwa razy. Przełożyć zmielone mięso do miski najlepiej szklanej lub ceramicznej, dodać wodę która sprawi, że tatar nie będzie twardy. Następnie dodać sos sojowy, sól, pieprz i olej i wymieszać mięso. Odstawić na kilkanaście minut i ewentualnie doprawić. Ogórki i cebule osobno pokroić w kostkę. Porcje mięsa formować w kulki lub nakładać łyżka do lodów i układać na talerz. Każdą kulkę lekko spłaszczyć robiąc na środku wgłębienie. W każde wgłębienie rozdzielić posiekaną cebulę a dookoła położyć pokrojone ogórki. Podawać z pieczywem, jak ktoś lubi może dodać musztardę lub żółtko.