Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik urodzinowy, który zrobiłam na urodziny babci. Łatwy w wykonaniu, bez pieczenia, idealny na ciepłe dni.

Torcik truskawkowy

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

  • Masa serowa:
  • serek homogenizowany 500 g
  • śmietana kremówka 30% 200 ml
  • żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • śmietana 30% - 200 ml
  • truskawki - 70 dag
  • galaretka truskawkowa - 2 op
  • winogron

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować, a na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie.

Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć, parę odłożyć, a resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki.

Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić.

Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika, na kleksikach ze śmietany układamy winogron.

Tagi:

ciasta torty