misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort truskawkowy I

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wspaniały tort truskawkowy z delikatnym kremem, świeżymi truskawkami i bitą śmietaną

Tort truskawkowy I

Składniki:

Tort truskawkowy I

 

  • BISZKOPT
  • 9 jajek
  • 9 kopiastych łyżek cukru
  • 9 kopiastych łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • ½ l kremówki
  • 700g truskawek zmiksowanych
  • 1 cukier waniliowy
  • 100g cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny

 

  • Ponadto będą potrzebne
  • truskawki całe do zatopienia w kremie ok. ½ kg
  • ½ l kremówki
  • 1 cukier waniliowym
  • 1 śmietan-fix
  • Czekolada lub płatki czekoladowe do obsypania boków lub opaska czekoladowa na bok tortu

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy I

Upiec biszkopt z 4 jaj w tortownicy, przekroić na 2 placki i to będzie dół i góra tortu.


Upiec biszkopt z 5 jaj na blaszce, z tego biszkoptu będą ściany boczne tortu (pokroić na paski na wysokość tortu).

Sposób wykonania biszkoptu:



 



SMACZNEGO!



UWAGA:

Biszkopt możemy nasączyć wodą z cukrem.