Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 318]

Tort truskawkowy z pistacjami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tort truskawkowy warto robić latem ze świeżych owoców - polecam na deser.

Tort truskawkowy z pistacjami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort truskawkowy z pistacjami

 

  • biszkopt gotowy ( opakowanie 3 spody )
  • 4 łyżki konfitur truskawkowych
  • 1 torebka galaretki ( smak truskawkowy )

 

  • KREM ( 1 )
  • 2 torebki kremu do tortów ( Dr.Oetken smak waniliowy )
  • 600 ml. mleka lub śmietany 30%
  • 200 g. masła

 

  • KREM ( 2 )
  • 1 torebka quarkfein ( Dr.Oetken smak waniliowy )
  • 250 g. quarku
  • 200 ml śmietany 30%

 

  • DO DEKORACJI
  • 300 g. świeżych truskawek
  • świeże jagody
  • 60 g. pistacji posiekanych

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy z pistacjami
► KREM ( 1 ) : zawartość torebki ( kremu do tortów ) wsypać do 600 ml zimnego mleka i przez chwilę miksować na wolnych a następnie kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie dodać 200 g miękkiego masła i całość miksować przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji. ► KREM ( 2 ) : zawartość torebki ( quarkfein / desserowy proszek / ) wsypać do 200 ml 30% zimnej śmietany i wymieszać aż stężeje. Masę połączyć z twarogiem i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji / odstawić do lodówki /. ► Pierwszy krążek biszkoptu wysmarować konfiturami truskawkowymi. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nałożyć krem (1), rozprowadzić ( ¼ kremu odstawić na pózniej ) Przykryć trzecim krążkiem biszkoptu i nałożyć krem (2), rozprowadzić, torte zamknąć z obręczą tortownicy. Wierzch tortu udekorować w poprzeg przekrojonymi truskawkami i jagodami, zalać galaretką / odstawić do lodówki /. ► Zdjąć obręcz i z zachowanym kremem z nadzienia (1) wysmarować w koło bok tortu. Posiekanymi pistacjami udekorować bok tortu.
Tort truskawkowy z pistacjami
Tak prezęntuje się wycięty kawałek tortu - wychodzi około 8 takich porcji.