BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tort dla jubilatki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort zrobiony na kolejne urodziny dla mojej przyjaciółki. Tort śmietankowy z serkiem mascarpone. Smakował gościom jak i jubilatce.

Tort dla jubilatki

Składniki:

Tort dla jubilatki

 

  • jajka 7 szt,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • Krem:
  • śmietana 30 % 800 ml,
  • serek mascarpone 400 g,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • fix do śmietany 3 pacz,
  • konfitura wiśniowa 1 słoik,
  • wiórki kokosowe 100 g,
  • sok malinowy
  • Do ozdoby:
  • róże i listki do dekoracji,
  • koraliki do dekoracji,
  • śmietana kremowa 30% 200 ml,
  • krem śmietankowy

Sposób przygotowania:

Tort dla jubilatki
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, połączyć z masą białkową. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy 40 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm, wkładamy z powrotem do piekarnika, studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.

Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy sokiem wiśniowym.

Krem:

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać śmietan fix. Serek miksujemy i łączymy z ubitą śmietaną.

Krem śmietankowy przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.

Składanie tortu:

Na spodni blat po nasączeniu nakładamy warstwę wiśni w żelu, następnie krem śmietankowo - serowy. Nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym. Nakładamy 3 ostatni blat, który delikatnie dociskamy i wyrównujemy.

Cały tort smarujemy kremem śmietankowym, a boki obkładamy kokosem.

Dekorujemy według uznania - u mnie różyczki, listki z masy cukrowej mojego wykonania oraz koraliki.