Sposób przygotowania:
Pączki z masą krówkową
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z 1 łyżką cukru. Dodajemy ok. 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.
Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm.
Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy aż trochę podrosną. Następnie smażymy pączki na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik.
Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy.
Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.
Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm.
Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy aż trochę podrosną. Następnie smażymy pączki na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik.
Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy.
Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.
ewaeu
sammakko
Dziękuję :)