sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Pączki z masą krówkową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszyste, miękkie i pyszne pączki z nadzieniem z masy krówkowej o smaku czekoladowym. Innych mój syn nie jada.

Pączki z masą krówkową

Składniki:

Pączki z masą krówkową

Składniki

  • ciasto
  • 4 szkl mąki
  • 10 żółtek
  • 125 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • ok, 1 szkl ciepłego mleka
  • 1/4 szkl spirytusu

 

  • dodatkowo
  • masa krówkowa czekoladowa
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z masą krówkową
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z 1 łyżką cukru. Dodajemy ok. 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm.

Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy aż trochę podrosną. Następnie smażymy pączki na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik.

Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy.

Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.