SUPERPRZEPIS

Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak

  • 7
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak Więcej zdjęć (5)

Pyszny, walentynkowy obiad z grillowaną jagnięcina, szpinakiem oraz pieczonym jarmużem. Zdrowy, smaczny i kolorowy obiad dla zakochanych.

Składniki:

Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak

 

 

 

  • 600 g obranych batatów
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól i pieprz
  • 3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami

 

 

  • foremka w kształcie serca

Sposób przygotowania:

Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak
Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem kotleciki nacieramy solą, pieprzem, sosem miętowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w paski cebule, lekko ją zrumieniamy. Do zrumienionej cebuli dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku , dusimy na małym ogniu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Potem dodajemy koperek, przeciśnięte ząbki czosnku. pastę z trawy cytrynowej oraz jogurt, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażmy wszystko przez około 5-8 minut. Woda powinna odparować a szpinak powinien być dosyć gesty.

Jagnięcinę układamy na ruszcie i wstawiamy do piecyka z grillem. Grillujemy jakieś 20-30 minut, od czasu do czasu odwracamy na druga stronę.

Bataty kroimy w dużą kostkę, zalewamy woda, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła, kolendrę, sol i pieprz. Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju.

Jarmuż myjemy, osuszamy, skrapiamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piecyka lub gofrownicy , pieczemy przez około 8 minut w 180 C.

Na talerzu kładziemy foremkę, nakładamy najpierw szpinak, dość mocno go zbijamy, potem nakładamy pure z batatów, wyciągamy delikatnie foremkę i posypujemy górę zrumienioną cebulką ze szczypiorkiem. Obok układamy kotleciki oraz upieczony jarmuż .
Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak
Do zrumienionej cebuli dodajemy szpinak mrożony
Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak
Kotleciki z jagnięciny układamy na ruszcie
Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak
Do foremki wkładamy najpierw przygotowany szpinak
Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak
Na szpinak nakładamy doprawione pure z batatów