Sposób przygotowania:
Grillowana jagnięcina z pure z batatów i szpinak
Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem kotleciki nacieramy solą, pieprzem, sosem miętowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w paski cebule, lekko ją zrumieniamy. Do zrumienionej cebuli dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku , dusimy na małym ogniu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Potem dodajemy koperek, przeciśnięte ząbki czosnku. pastę z trawy cytrynowej oraz jogurt, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażmy wszystko przez około 5-8 minut. Woda powinna odparować a szpinak powinien być dosyć gesty.
Jagnięcinę układamy na ruszcie i wstawiamy do piecyka z grillem. Grillujemy jakieś 20-30 minut, od czasu do czasu odwracamy na druga stronę.
Bataty kroimy w dużą kostkę, zalewamy woda, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła, kolendrę, sol i pieprz. Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju.
Jarmuż myjemy, osuszamy, skrapiamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piecyka lub gofrownicy , pieczemy przez około 8 minut w 180 C.
Na talerzu kładziemy foremkę, nakładamy najpierw szpinak, dość mocno go zbijamy, potem nakładamy pure z batatów, wyciągamy delikatnie foremkę i posypujemy górę zrumienioną cebulką ze szczypiorkiem. Obok układamy kotleciki oraz upieczony jarmuż .
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w paski cebule, lekko ją zrumieniamy. Do zrumienionej cebuli dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku , dusimy na małym ogniu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Potem dodajemy koperek, przeciśnięte ząbki czosnku. pastę z trawy cytrynowej oraz jogurt, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażmy wszystko przez około 5-8 minut. Woda powinna odparować a szpinak powinien być dosyć gesty.
Jagnięcinę układamy na ruszcie i wstawiamy do piecyka z grillem. Grillujemy jakieś 20-30 minut, od czasu do czasu odwracamy na druga stronę.
Bataty kroimy w dużą kostkę, zalewamy woda, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła, kolendrę, sol i pieprz. Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju.
Jarmuż myjemy, osuszamy, skrapiamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piecyka lub gofrownicy , pieczemy przez około 8 minut w 180 C.
Na talerzu kładziemy foremkę, nakładamy najpierw szpinak, dość mocno go zbijamy, potem nakładamy pure z batatów, wyciągamy delikatnie foremkę i posypujemy górę zrumienioną cebulką ze szczypiorkiem. Obok układamy kotleciki oraz upieczony jarmuż .
misia5
Netka
Monika, u nas dzisiaj rowniez wichura jakaś z deszczem, a taka porcyjkę z chęcią Ci podrzucę :)
czarrna
Netka
Dziękuję Kasiu :)
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki