Sposób przygotowania:
Pączki arabskie z syropem migdałowym
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, dodajemy jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku.
Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy gęsty syrop. Na koniec łączymy go z ekstraktem i mielonymi migdałami. Ciepłym polewamy pączki.
Kiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku.
Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy gęsty syrop. Na koniec łączymy go z ekstraktem i mielonymi migdałami. Ciepłym polewamy pączki.