sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Pączki arabskie z syropem migdałowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe w przygotowaniu i lekko "odchudzone" pączki. Nie zawierają jajek, a główną bazą jest jogurt naturalny. Podane z ciepłym syropem migdałowym smakują wyśmienicie.

Pączki arabskie z syropem migdałowym

Składniki:

Pączki arabskie z syropem migdałowym

Składniki

 

  • syrop migdałowy
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ekstrakt migdałowy
  • 50 g zmielonych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Pączki arabskie z syropem migdałowym
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, dodajemy jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Kiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku.

Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy gęsty syrop. Na koniec łączymy go z ekstraktem i mielonymi migdałami. Ciepłym polewamy pączki.