Sposób przygotowania:
Śmietankowo-truskawkowy tort urodzinowy
Na początku upiekłam biszkopt z tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-tortowy-z-sokiem-cytrynowym,przepisy,181632.html następnie biszkopt przekroiłam na 3 krążki [br] Przygotowujemy krem: w gorącej wodzie (3/4szkl) rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny i zostawiamy do ostygnięcia, śmietanę mocno chłodzimy, przelewamy do miski i ubijamy na największych obrotach, dodajemy cukier puder kiedy śmietana jest ładnie ubita dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy na koniec dodajemy powolutku schłodzoną żelatynę i miksujemy na mniejszych obrotach. Poncz: wyciskamy sok z całej cytryny dodajemy ciepłą wodę i cukier, dokładnie mieszamy, blaty tortowe mocno skrapiamy ponczem aby były wilgotne,Składamy tort: na pierwszy blat tortowy nakładamy powidła, następnie smarujemy warstwa kremu i układamy truskawki które poprzecinałam wzdłuż, na truskawki nakładamy warstwę kremu i blat tortowy, który smarujemy ponownie powidłami i nakładamy krem, na górę nakładamy trzeci spód biszkoptowy całość przesmarowujemy kremem, dookoła układamy rurki które będą trzymały się na kremie. Wkładamy tort do lodówki na około 30- 40 minut, w tym czasie przygotowałam śmietanę do dekoracji, schłodzoną śmietanę ubiłam z cukrem pudrem, Górę tortu udekorowałam śmietaną i kwiatuszkami.
-Natka-
kasnaj
Konczi