kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

tort makowy na cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny torcik makowy polecam :)

tort makowy na cieście

Składniki:

tort makowy na cieście

 

  • 20 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 15 dag margaryny
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 5 dag koryntek
  • 1/2 l mleka

Sposób przygotowania:

tort makowy na cieście
Utrzeć margarynę na pianę, dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko na twarde ciasto, oddzielić małą część, włożyć do tortownicy. Na ciasto położyć nadzienie makowe . Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć wysokie paski i ułożyć w kratkę na nadzieniu. Całość posmarować żółtkiem i piec w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu posmarować lukrem. Nadzienie makowe: Mak sparzyć wrzącą wodą, zebrać z góry pływające zanieczyszczenia i odlać wodę. Następnie gotować mak z mlekiem, cukrem i koryntkami,aż zmięknie i zgęstnieje. Nadzienie przed położeniem na ciasto trzeba ostudzić.