Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

tort pyszny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

tort należy wstawić na kilka godzin do lodówki

tort pyszny

Składniki:

tort pyszny

 

  • biszkopt:
  • 2 szklanki maki
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka proszku do pieczenia

 

  • Pącz:
  • pół szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • aromat rumowy
  • półtorej szklanki mocnej herbaty

 

  • Krem:
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag galaretki owocowej

 

  • Dodatki:
  • 4 łyżki kwaśnego dżemu
  • świeże owoce

 

 

 

Sposób przygotowania:

tort pyszny
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę i razem połączyć. Dodać mąkę, cukier waniliowy. proszek do pieczenia i razem wymieszać, Ciasto upiec. Po ostudzeniu przekroić na 4 krążki. W pół szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę, ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodać po łyżce płynnej galaretki oraz zimne mleko. Pod koniec dodać pozostały cukier i aromat. Z naparu herbacianego cukru, suko z cytryny, aromatu rumowego przyrządzić pącz. Nasączyć nim dolny krążek i posmarować dżemem. Następne krążki po nasączeniu pączem przekładać powstałym kremem. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu i udekorować owoce.

Tagi:

biszkopt mak