marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tort śmietankowy z masą batonikową.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Podawać pokrojony tort na paterze z łopatką do ciasta.

Tort  śmietankowy z masą batonikową.

Składniki:

Tort śmietankowy z masą batonikową.

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki pełne mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa batonikowa:
  • 1/2 kg.batoników "Lion",
  • 1/2 l. mleka 3,2%.
  • Masa śmietankowa:
  • 700 ml.kremówki,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 50 ml.wody,
  • 3-4 łyżki ponczu na posmarowanie blatów biszkoptowych.
  • Na dekorację:
  • z 5 odłożonych batoników oraz cukierki M&M lub perełki do tortu.

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy z masą batonikową.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito wprost do miski z masą jajeczną. Wymieszać i wlać masę do natłuszczonej i wyłożonej arkuszem pergaminu wyciętym w koło tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piec z 20 min. Po upieczeniu, wyjąć , wystudzić, otworzyć boki tortownicy i zdjąć. Biszkopt przekroić wpół w poprzek długim nożem do przekrajania oraz nasączyć każdy blat 3-4 łyżkami ponczu rumowego. Przenieść dolny blat ciasta na paterę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i namoczoną w zimnej wodzie żelatyną na sztywno. Wstawić na 45 min. do lodówki w szklanej misie. Do dużego rondla wlać 1/2 l. mleka i wrzucić część rozpakowanych i pokruszonych batoników i mieszać na małym ogniu ,aż się rozpuszczą na średnio gęstą masę. Odstawić na bok naczynie z masą i ostudzić. Część z nich odłożyć do dekoracji. Ostygniętą masą przekładać blat ciasta biszkoptowego, a potem wyłożyć na to masę śmietankową, ale tylko połowę z tego. Nakryć górną częścią blatu ciasta. Pozostałą częścią ubitej śmietany wysmarować boki i wierzch tortu i dekorować dookoła kawałkami pokrojonych batoników i M&M-kami lub perełkami. Podawać pokrojony tort na paterze z łopatką do ciasta.