haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowych batoników nigdy dosyć! Można je kupić w sklepie, ale o ile smaczniejsze i rzecz jasna tańsze są te zrobione w domu. No ile satysfakcji!

Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie
1. Płatki owsiane rozłożyłam równą, cienką warstwą na blaszce i prażyłam około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

2. W rondelku rozpuściłam miód i masło migdałowe (tylko lekko podgrzałam, nie dopuszczając do wrzenia).

3. W dużej misce wymieszałam uprażone płatki owsiane, ryż preparowany i potłuczone migdały. Dodałam mieszankę miodowo-migdałową i ponownie wymieszałam składniki aż się dobrze skleiły.

4. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę batonikową. Dobrze ubiłam tłuczkiem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Batoniki pokroiłam DOPIERO KIEDY BYŁY ZUPEŁNIE ZIMNE! Inaczej będą się kruszyły.

6. Miseczkę postawiłam na garnek z gotującą się wodą, wrzuciłam do niej połamaną czekoladę i dodałam płaska łyżeczkę oleju kokosowego. Całość rozpuściłam i maczałam batoniki z jednej strony, po czym każdy batonik pozostawiłam ułożony czekoladą do góry do zastygnięcia.
Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie
Miód i masło migdałowe rozpuszczamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie
Uprażone płatki, ryz preparowany i orzechy mieszamy razem.
Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie
Dodajemy rozpuszczony miód z masłem migdałowym.
Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie
Masę przekładamy na blaszkę i ubijamy tłuczkiem.
Batoniki migdałowe zanurzone w czekoladzie
Pieczemy 20 minut i studzimy.