krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort twarogowo-owocowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobry placek polecam

Tort twarogowo-owocowy

Składniki:

Tort twarogowo-owocowy

 

  • ciasto
  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru,
  • 10dag Kasi,
  • 1 żółtko
  • masa serowa:
  • 80 dag twarogu,
  • 5 dag Kasi,
  • 11 jajek,
  • 1 białko,
  • 20 dag cukru
  • pudru,!
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • Kasia,
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
  • 5 dag rodzynek,
  • szczypią soli

 

 

Sposób przygotowania:

Tort twarogowo-owocowy
1.Kasię pokroić na kawałki i posiekać z mąką, Dodać żółtko. Szybko zagnieść ciasto, a następnie uformować z niego kulę, owinąć" folią i włożyć do lodówki. Po 30 minutach wyjąć i rozwałkować. 2.Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem pudrem i szczyptę soli, 3.Ciastemwytępić dno posmarowanej Kasiątortownicy.Nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec 10 min. w piekarniku nagrzanym cło 200°C. 4.Przygotować masę. Ser zemleć i przetrzeć przez sito. 5.Kasię utrzeć na puszysta masę, dodając kolejno żółtka po jednym (kolejne dodawać wówczas, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą), cukier puder, cukier wanilinowy i małymi porcjami ser. 6.Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej. Dodać posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane i wysuszone rodzynki. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na podpieczone ciasto. 7.Piec 55-60 min, w piekarniku nagrzanym do 180°C. 8.Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową