mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbkę jedni lubią, inni wręcz przeciwnie. Ale ci, którzy lubią wątróbkę, z pewnością decenią smak tego dania.

Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem

 

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • ok 5 cm kawałek pora (jasnozielona część)
  • 1 duże jabłko (szara reneta, antonówka, bojken)
  • 200 ml śmietany 18%
  • mąką do obtoczenia wątróbki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem
Najpierw wątróbkę trzeba opłukać, a następnie usuwamy dokładnie błony, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy wątróbkę i smażymy na brązowy kolor z każdej strony (po ok 2-3 minuty).

Wątróbka podczas smażenia lubi "strzelać", dlatego ja przykrywam patelnię pokrywką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a por w półplasterki.

Podsmażoną wątróbkę na patelni odsuwamy na bok, a na środek patelni wykładamy pokrojone por i cebulę, smażymy, aż cebula zacznie się rumienić.

Następnie wątróbkę mieszamy z cebulą, solimy do smaku, doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym oraz majerankiem. Jabłko obieramy i kroimy w ósemki, usuwając gniazdo nasienne.

Na każdy kawałek wątróbki nakładamy łyżkę kwaśnej śmietany. Pomiędzy kawałki wątróbki wkładamy cząstki jabłka. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 10 minut, aż jabłka będą miękkie.

Wątróbkę podajemy z ziemniakami albo kaszą i surówką. Smacznego! 


Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem
Podsmażoną wątróbkę na patelni odsuwamy na bok, a na środek patelni wykładamy pokrojone por i cebulę, smażymy, aż cebula zacznie się rumienić.
Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem
Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy w ósemki,
Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem
Na każdy kawałek wątróbki nakładamy łyżkę kwaśnej śmietany.
Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem
Pomiędzy kawałki wątróbki wkładamy cząstki jabłka.