lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułki pszenno żytnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wpadłam przypadkiem do Pieguskowej Kuchni i zobaczyłam pyszne bułeczki, nie mogąc się oprzeć poleciałam do kuchni wyrabiać ciasto.Tak powstały bułeczki z otrębami żytnimi. Pyszne no i domowej roboty.

Bułki pszenno żytnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenno żytnie

Ciasto na bułki pszenno żytnie

  • 650 gram mąki pszennej
  • 16 g drożdży sypanych
  • 250 gram ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • otręby żytnie 10 łyżek

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno żytnie

Wykonanie :

Najpierw odmierzamy i przesiewamy mąkę nad miską, wsypujemy drożdże,cukier i sól .Dodajemy otręby żytnie.Wlewamy ciepłą wodę i ciepłe mleko i olej. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ( cykl 5 minutowy klikamy na wałek i czynność powtarzamy 3 razy).

Po wyrobieniu ciasto przekładamy na stolnice silikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.

Ciasto wyrośnięte teraz dziele je 12 części, robię kuleczkę i lekko spłaszczam, zostawiam je do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jakieś 30 minut. Wstawiam do pieca razem z naczyniem z wodą.

Piekę 30 minut w 180 stopniach ( piec parowy ). Wy macie wodę w naczyniu dzięki temu skórka na bułce będzie chrupiąca.

Bułki pszennożytnie
Najpierw odmierzamy i przesiewamy mąkę nad miską, wsypujemy drożdże,cukier i sól .Dodajemy otręby żytnie.
Bułki pszennożytnie
Dodajemy otręby żytnie.Wlewamy ciepłą wodę i ciepłe mleko i olej .
Bułki pszennożytnie
Po wyrobieniu ciasto przekładamy na stolnice silikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.
Bułki pszennożytnie
Ciasto wyrośnięte teraz dziele je 12 części, robię kuleczkę i lekko spłaszczam, zostawiam je do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jakieś 30 minut.