Sposób przygotowania:
Bułki pszenno żytnieWykonanie :
Najpierw odmierzamy i przesiewamy mąkę nad miską, wsypujemy drożdże,cukier i sól .Dodajemy otręby żytnie.Wlewamy ciepłą wodę i ciepłe mleko i olej. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ( cykl 5 minutowy klikamy na wałek i czynność powtarzamy 3 razy).
Po wyrobieniu ciasto przekładamy na stolnice silikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.
Ciasto wyrośnięte teraz dziele je 12 części, robię kuleczkę i lekko spłaszczam, zostawiam je do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jakieś 30 minut. Wstawiam do pieca razem z naczyniem z wodą.
Piekę 30 minut w 180 stopniach ( piec parowy ). Wy macie wodę w naczyniu dzięki temu skórka na bułce będzie chrupiąca.



