iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wątróbka z jabłkiem w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wątróbka z jabłkiem w sosie

Wątróbka z jabłkiem w sosie

Składniki:

Wątróbka z jabłkiem w sosie

 

  • 2 cebule
  • 1 szt jabłko,
  • 25 dag wątróbki drobiowej
  • pieprz biały Prymat,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 szt kostka wołowa,
  • 1 szklanka bulion warzywny

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkiem w sosie
Jabłko dobrze myjemy nie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wątróbkę płuczemy wycinamy żyłki i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy wątróbkę. Następnie dodajemy cebulę, mieszamy i dalej podsmażamy. Posypujemy łyżką mąki mieszamy i zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy kostkę wołową. dusimy ok 5 min pod przykryciem. Dodajemy pokrojone jabłko, mieszamy i dusimy na małym ogniu już bez przykrycia , aż bulion odparuje i powstanie gęsty sos. Na koniec doprawiamy pieprzem.