Sposób przygotowania:
Gęsia wątróbka z jabłkiem i żurawiną
Oczyszczoną wątróbkę gęsią zalej mlekiem i pięćdziesięcioma mililitrami Brandy, całość odstaw na 2 godziny. Na klarowanym maśle podsmaż pokrojone cebulki dymki, kiedy się lekko zrumienią zdejmij je z patelni a na ich miejsce włóż osuszone i obtoczone w mące wątróbki (smaż po 2min z każdej strony).
Tak podsmażone wątróbki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj suszoną żurawinę, podsmażoną cebulkę i cząstki jabłka wraz ze skórką, całość dobrze posmaruj pozostałym alkoholem i posyp solą pieprzem oraz majerankiem. Zapiekaj przez 15 min w 170stop.
Tak podsmażone wątróbki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj suszoną żurawinę, podsmażoną cebulkę i cząstki jabłka wraz ze skórką, całość dobrze posmaruj pozostałym alkoholem i posyp solą pieprzem oraz majerankiem. Zapiekaj przez 15 min w 170stop.
Magdalena88