Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gęsia wątróbka z jabłkiem i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Gęsia wątróbka aromatyzowana Brandy i zapiekana z dodatkiem jabłka i suszonej żurawiny. Klasyczne połączenie w nowej odsłonie.

Gęsia wątróbka z jabłkiem i żurawiną

Składniki:

Gęsia wątróbka z jabłkiem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Gęsia wątróbka z jabłkiem i żurawiną
Oczyszczoną wątróbkę gęsią zalej mlekiem i pięćdziesięcioma mililitrami Brandy, całość odstaw na 2 godziny. Na klarowanym maśle podsmaż pokrojone cebulki dymki, kiedy się lekko zrumienią zdejmij je z patelni a na ich miejsce włóż osuszone i obtoczone w mące wątróbki (smaż po 2min z każdej strony).

Tak podsmażone wątróbki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj suszoną żurawinę, podsmażoną cebulkę i cząstki jabłka wraz ze skórką, całość dobrze posmaruj pozostałym alkoholem i posyp solą pieprzem oraz majerankiem. Zapiekaj przez 15 min w 170stop.