Ania Kaczorek

Ania Kaczorek

Kucharz
[Przepisów: 20]

Wigilijny groch z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, jedz warzywa strączkowe.

Wigilijny groch z kapustą

Składniki:

Wigilijny groch z kapustą

 

  • groch suchy – 200g
  • kapusta kiszona – 70 dkg
  • kminek – 1 łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy – 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny groch z kapustą
Porcja dla 4 osób

Na jedną porcję:

Energia: 240 kcal
Tłuszcze ogółem: 10 g
Cholesterol: 0 mg

Groch umyj i pozostaw na noc do namoczenia. W dniu przygotowania potrawy, odlej wodę i zalej świeżo przegotowaną wodą. Na dno garnka wlej 1 łyżkę oleju i wsyp odsączoną kapustę. Kapustę przypraw kminkiem i zalej wodą, tak aby kapusta była całkowicie przykryta. Gotuj kapustę około godzinę. Cebulę posiekaj i podsmaż na pozostałym oleju. Ugotowany, miękki groch zmieszaj z kapustą i cebulą i podduś razem przez około 10 minut.

Tagi:

groch kapusta