dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Wiosenne tres leches

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Tres leches, czyli ciasto nasączone mieszanką złożoną z trzech rodzajów mleka: mleka skondensowanego niesłodzonego, mleka skondensowanego słodzonego i kremówki. Zielone od dodania świeżego szpinaku, w sam raz na dzień św. Patyka

Wiosenne tres leches

Składniki:

Wiosenne tres leches

ciasto:

  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 białka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 żółtka

mieszanka mleczna:

  • 150 g skondensowanego mleka słodzonego (1 tubka)
  • 50 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

bita śmietana:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • ewentualnie zielona posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Wiosenne tres leches
Ciasto: Ze świeżych listków szpinaku odciąć ogonki, zmiksować blenderem, dolać olej i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę.

Do osobnej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Wyłożyć mieszankę szpinaku z olejem, dodać żółtka, krótko zmiksować.

Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałe białka, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć do szczelnej formy, o wymiarach 36x21 cm (może być trochę mniejsza), wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec do "suchego patyczka", ok. 35-40 minut.

Jeszcze gorące ciasto gęsto nakłuć wykałaczką.

Mieszanka mleczna: Do miski wlewamy mleko skondensowane słodzone, mleko skondensowane nie słodzone i kremówkę, mieszamy łyżką.

Powoli łyżką polewać mleczną mieszanką aż do jej wyczerpania. Odstawić, najlepiej na całą noc. bita.

Śmietana: Do miski wlać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch nasączonego ciasta, wyrównać. Schłodzić.

Przed podaniem posypać posypką cukrową. 

Tagi:

szpinak ciasto