SUPERPRZEPIS

Kakaowa karpatka

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Kakaowa karpatka

Kakaowa karpatka z kremem z dodatkiem likieru adwokat jest przepyszna. Dla osób małoletnich należy przygotować krem bez dodatku likieru.

Składniki:

Kakaowa karpatka

 

  • Ciasto
  • 20 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 6 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki likieru adwokat
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Pozostałe
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kakaowa karpatka

ETAP 1:

Kakaowa karpatka
Wodę z masłem zgotować w garnku z grubym dnem.

Ciasto
Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i zagotować.

ETAP 2:

Kakaowa karpatka
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać, połączyć z wodą i masłem.

Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i cały czas mieszając gotować przez 7-8 minut, zdjąć z ognia przestudzić. Następnie miksując dodawać po 1 jajku, pod koniec dodać proszek do pieczenia i utrzeć na gładką masę.
Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić łyżką cienką warstwę na 2 blaszki o wymiarach 25/37 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez 10 minut.

ETAP 3:

Kakaowa karpatka
Masło połączyć z zimnym budyniem i likierem.

Krem
1 szklankę mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami, mieszając połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty masę dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec połączyć z likierem i jeszcze chwilę ucierać.

ETAP 4:

Kakaowa karpatka
Zimne ciasto przełożyć przygotowanym kremem.

Przygotowanym kremem posmarować 1 ciasto i przykryć drugim.

ETAP 5:

Kakaowa karpatka

Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.