Sposób przygotowania:
Zielone słodkie ciasto
Tureckie ciasto, jednak lekko zmodyfikowane np.daje mniej cukru, poniewaz nasze kubki smakowe nie sa az tak przeslodzone jak tureckie ;-)
Miksujemy jajka z cukrem nastepnie dodajemy oliwe, sok z cytryny oraz szpinak i wanilie, na koniec laczymy z maka i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do dobrego wyrobienia ciasta. Przekladamy na blache albo tortownicie (polecam bardziej tortownice) wysmarowana margaryna i posypana bulka tarta. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180° ok 35minut. Upieczone ciasto chlodzimy, wycinamy delikatnie czesc placka (ja wycinam cienka warstwe dna) i kruszymy. Ubita smietane nakladamy na wierzch przestudzonego ciasta i posypujemy okruszkami, ktore wczesniej zrobilismy. I zaznaczam szpinak dodaje koloru jednak w ciescie nie jest on odczuwalny,szpinak swiezy- odcinamy ogonki dobrze suszymy i miksujemy blenderem na drobno, szpinak mrozony takze nalezy odsaczyc po rozmrozeniu!! Jezeli damy szpinak namokniety zbytnio to ciasto nie urosnie.
Miksujemy jajka z cukrem nastepnie dodajemy oliwe, sok z cytryny oraz szpinak i wanilie, na koniec laczymy z maka i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do dobrego wyrobienia ciasta. Przekladamy na blache albo tortownicie (polecam bardziej tortownice) wysmarowana margaryna i posypana bulka tarta. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180° ok 35minut. Upieczone ciasto chlodzimy, wycinamy delikatnie czesc placka (ja wycinam cienka warstwe dna) i kruszymy. Ubita smietane nakladamy na wierzch przestudzonego ciasta i posypujemy okruszkami, ktore wczesniej zrobilismy. I zaznaczam szpinak dodaje koloru jednak w ciescie nie jest on odczuwalny,szpinak swiezy- odcinamy ogonki dobrze suszymy i miksujemy blenderem na drobno, szpinak mrozony takze nalezy odsaczyc po rozmrozeniu!! Jezeli damy szpinak namokniety zbytnio to ciasto nie urosnie.
Weronka
caroline1983
Darth Vader
lilalo
Darth Vader
[/quote]
Chyba mnie namówiłaś :):) Dam znać jak (jeśli;)) mi wyjdzie!
p.haju
Pozdrawiam :))
lilalo
cherry
Ależ wierzch jest świetny - niech będzie całkiem zielone! :)
margolata
"Zielone włosy zielone ludki całe zielone są ufoludki" :D:D
lilalo
Cos w tym jest bo przyznam sie ze najczesciej pieke to ciasto wlasnie dla dzieci wiec i piosenka pasuje ;-)
muzzik_25
Śliweczka
karol1301
kokarda
http://www.turkishcookbook.com/2007/01/spinach-cake.php
lilalo
Kiedys tez probowalam tak jak w tym przepisie wiecej szpinaku ale ciasto wtedy opadalo czesto i robil sie zakalec, dlatego zmniejszylam ilosc szpinaku do jednej szklanki, zas proszku do pieczenia wole dac 2 lyzeczki. Ciasto polecam :-) u mnie juz z blachy nic nie zostalo ;-)
martaw2000
martaw2000
lilalo