lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Zielone słodkie ciasto

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kto powiedział, że ciasto nie może być zielone? Polecamy deser ze szpinakiem!

Zielone słodkie ciasto

Składniki:

Zielone słodkie ciasto

 

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego bądź łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka szpinaku świeży bądź mrożony
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki maki
  • 1 kubek śmietany kremówki do ubicia

 

Sposób przygotowania:

Zielone słodkie ciasto
Tureckie ciasto, jednak lekko zmodyfikowane np.daje mniej cukru, poniewaz nasze kubki smakowe nie sa az tak przeslodzone jak tureckie ;-)



Miksujemy jajka z cukrem nastepnie dodajemy oliwe, sok z cytryny oraz szpinak i wanilie, na koniec laczymy z maka i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do dobrego wyrobienia ciasta. Przekladamy na blache albo tortownicie (polecam bardziej tortownice) wysmarowana margaryna i posypana bulka tarta. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180° ok 35minut. Upieczone ciasto chlodzimy, wycinamy delikatnie czesc placka (ja wycinam cienka warstwe dna) i kruszymy. Ubita smietane nakladamy na wierzch przestudzonego ciasta i posypujemy okruszkami, ktore wczesniej zrobilismy. I zaznaczam szpinak dodaje koloru jednak w ciescie nie jest on odczuwalny,szpinak swiezy- odcinamy ogonki dobrze suszymy i miksujemy blenderem na drobno, szpinak mrozony takze nalezy odsaczyc po rozmrozeniu!! Jezeli damy szpinak namokniety zbytnio to ciasto nie urosnie.

Tagi:

szpinak mak