Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zawijanki z mortadeli w liściach kapusty

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 309

Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie, a następnie przestudzić i ściąć grube

Zawijanki z mortadeli w liściach kapusty

Składniki:

Zawijanki z mortadeli w liściach kapusty

 

  • 8 liści włoskiej kapusty
  • 30 dag mortadeli (8 plasterków).
  • 4-5 pomidorów
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • papryka zielenina

Sposób przygotowania:

Zawijanki z mortadeli w liściach kapusty
Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie, a następnie przestudzić i ściąć grube nerwy liściowe. Plasterki mortadeli obrać ze skórki. na rozłożone liście kłaść plastry mortadeli i słupki obranych ze skórki pomidorów. Każdy liść ciasno zwinąć. Ułożyc zawijanki w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, dodać odrobinę wody oraz resztę pomidorów i gotować aż liście będą zupełnie miękkie. Podprawić niewielką ilością zasmażki z pozostałego tłuszczu i mąki. Przed podaniem obficie posypać koperkiem. Podawać z dodatkiem pieczywa.