celi1

celi1

Szef Kuchni
[Przepisów: 88]

Zdrowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Powstała moda na spożywanie zdrowego pieczywa a mój przepis jest doskonałym jego przykładem. Zawsze wychodzi!!!

Zdrowy chlebek

Składniki:

Zdrowy chlebek

 

  • mąki żytniej, pół kostki drożdży, 4 łyżki siemia lnianego, 4 łyżki płatków owsianych,4 łyżki

Sposób przygotowania:

Zdrowy chlebek
Rozpuszczamy drożdze w połowie dzklanki ciepłej wody, łyżce cukru i łyżce mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do miski z pozostałymi suchymi składnikami i dodajemy reszte wody. Wyrabiamy dokładnie ręką ciasto a na koniec dodajemy olej. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło to dodajemy trochę mąki. Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie przekładamy ciasto do prostokątnej formy na babkę i ja wkładam na 15 min do piekarnika na 50 stopni, aby ciasto dobrze wyrosło. Następnie temperature zwiększam do 180 stopni i piekę chleb około 50-60 min.