Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Dietetyczny proteinowy chlebek twarogowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie miałem pojęcia, że można upiec chleb bez zakwasu, drożdży i mąki - jest chrupiący i swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi sera twarogowego.

Dietetyczny proteinowy chlebek twarogowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dietetyczny proteinowy chlebek twarogowy

 

  • prostokątna keksówka (26 cm.)
  • papier do pieczenia

 

  • Ciasto na chleb:
  • 5 jajek (roztrzepać)
  • 500 g. twarogu (niskotłuszczowy / pokruszyć)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kminku (cały)
  • 1.5 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki nasion dyni (kürbiskerne)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (leinsamen)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (preiselbeeren)

Sposób przygotowania:

Dietetyczny proteinowy chlebek twarogowy
🔘 Ciasto na chleb: w dużej szklanej misce zblendować jajka, następnie dodać twaróg i ponownie zblendować na jednolitą masę. Teraz wsypać sól, proszek do pieczenia, kminek, płatki owsiane, nasiona dyni, siemię lniane i suszoną zurawinę. Następnie szpachelką wszystko razem dobrze wymieszać.

🔘 Ciasto na chleb umieścić, rozprowadzić, wyrównać i lekko ugnieść szpachelką w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie chlebek włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, przez ostatnie 10 minut w 180°C / Termoobieg /.
Dietetyczny proteinowy chlebek twarogowy
Teraz chleb piec w piekarniku przez 60 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, przez ostatnie 10 minut w 180°C / Termoobieg /.
Dietetyczny proteinowy chlebek twarogowy
Ciasto umieścić, wyrównać i lekko ugnieść szpachelką w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dietetyczny proteinowy chlebek twarogowy
W misce zblendować jajka, dodać twaróg i resztę składników i ponownie zblendować na jednolitą masę.
Dietetyczny proteinowy chlebek twarogowy
Potrzeba tylko kilka składników na ten pyszny dietetyczny chlebek.