głodomorekN

głodomorekN

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Zebra

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Finezyjna babka zeberka...........

Zebra

Składniki:

Zebra

 

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl.cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody gazowanej lub oranżady

 

 

Sposób przygotowania:

Zebra
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, żółtka. Potem mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej, wodę (oranżadę). Porządnie miksujemy. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę.
Wykładamy na blachę po troszku masy białej na przemian z masą kakaową.

Pieczemy 60min. w temp. 180 stopni.