jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1920]

Babka szpinakowa zebra

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szpinakowa zebra to wiosenna alternatywa do przygotowania tego popularnego ciasta. Szybko się ją robi i pysznie smakuje. Polecam także jako wielkanocną babkę.

Babka szpinakowa zebra Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka szpinakowa zebra

SKŁADNIKI, blaszka 36/12 cm

  • 5 dużych jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki mąki, + 2 łyżki mąki do ciasta szpinakowego
  • Garść świeżych liści szpinaku,

Sposób przygotowania:

Babka szpinakowa zebra

ETAP 1

Babka szpinakowa zebra
liście szpinaku miksujemy

Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane miksujemy na gładką masę.

ETAP 2

Babka szpinakowa zebra
jajka ubijamy z cukrem

Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy.

ETAP 3

Babka szpinakowa zebra
łączymy składniki ciasta

Do ubitych jajek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz wodę. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Babka szpinakowa zebra
przygotowujemy dwa kolory ciasta

Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy szpinak oraz 2 łyżki mąki. Ciasto to miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego koloru.

ETAP 5

Babka szpinakowa zebra
ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę

Mając jasne oraz zielone ciasto, wykładamy je naprzemiennie do przygotowanej formy do ich wyczerpania.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w 180°C do suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i studzimy.