VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Babka zebra- smak dzieciństwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna i znana wszystkim, pyszna i wilgotna babka zebra. Numer jeden wśród moich smaków dzieciństwa. A co najważniejsze - błyskawiczne ciasto w przygotowaniu.

Babka zebra- smak dzieciństwa

Składniki:

Babka zebra- smak dzieciństwa

 

Sposób przygotowania:

Babka zebra- smak dzieciństwa
Do misy mikser wbijamy całe jajka. Ubijamy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy cukier.

Zwalniamy obroty miksera i partiami wsypujemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i wodę niegazowaną, ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser.

Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną.

Dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na babkę naprzemiennie wylewamy jasne i ciemne ciasto.

Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu studzimy i odsypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto babka