Sposób przygotowania:
Babka zebra z orzechami laskowymiETAP 1:
Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną tortowa przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej. Następnie do masy powoli wmieszać olej. Potem dodać orzechy i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Wymieszać. Do formy keksówki wylewać naprzemiennie po łyżce ciasta jasnego i ciemnego i tak do skończenia składników.
Ciasto piec o suchego patyczka w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekać 2 minuty i wymieszać na jednolitą masę. Posmarować wierzch i boki ciasta.
Schłodzić i pokroić na plasterki.