WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Babka zebra z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna babka w stylu piaskowych, zrobiona na oleju, z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, oblana czekoladą.

Babka zebra z orzechami laskowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka zebra z orzechami laskowymi

 

Sposób przygotowania:

Babka zebra z orzechami laskowymi

ETAP 1:

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną tortowa przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej. Następnie do masy powoli wmieszać olej. Potem dodać orzechy i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Wymieszać. Do formy keksówki wylewać naprzemiennie po łyżce ciasta jasnego i ciemnego i tak do skończenia składników.

Ciasto piec o suchego patyczka w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekać 2 minuty i wymieszać na jednolitą masę. Posmarować wierzch i boki ciasta.

Schłodzić i pokroić na plasterki.

Babka zebra z orzechami laskowymi
Babka zebra polana czekoladą mleczną z orzechami
Babka zebra z orzechami laskowymi
Babka zebra po upieczeniu i wystudzeniu wyjęta z formy
Babka zebra z orzechami laskowymi
Ciasto nalewane naprzemiennie do formy keksówki
Babka zebra z orzechami laskowymi
Ciasto podzielone na dwie części i zmieszane z kakao